Depresiju galvenie cēloņi

Depresija tik ļoti moderns un aktuāls vārds. Šodien daudzi cilvēki, dažādās vecuma grupās, saskarās ar šo problēmu. Tā ir laikmeta problēma, kur cēloņi ir meklējami gan vientulībā, gan sociālo tīklu atkarībā, stresā un vēl daudzi citi aspekti, kas ir depresijas saknē.


Depresija ir slimība, kura ietekmē personas domas, emocijas, fiziskā ķermeņa reakcijas un uzvedību. Katrs kādā dzīves posmā var sajusties nelaimīgs, noskumis vai nevajadzīgs, taču tas vienmēr neliecina par saslimšanu ar depresiju. Depresija ietekmē spriest spēju, domāšanu , tā traucē dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, reizēm, radot sajūtu, ka dzīvot nav vērts. Depresija mūsdienās ir ārstējama slimība, tāpēc svarīgi ir laicīgi doties pie speciālista, lai saņemtu atbilstošu palīdzību.


Depresija vieglāk uzbrūk tiem, kas bērnībā piedzīvojuši kādu psiholoģisku traumu (tātad jebkurš no mums), kuriem ir noteiktas personības iezīmes – paškritiskums, perfekcionisms, trauksmainība, pazemināts pašvērtējums. Ilgstošs stress un bezdarbs, zemi ienākumi un alkohola un narkotisko vielu lietošana arī ir saistīta ar augstāku depresijas attīstības risku.


Kā cīnīties un uzveikt depresiju?


Pirmais, ir pieņemt šo situāciju un apzināties, ka ir depresija un tā Tev liek ciest un Tev tas nepatīk.


Otrais, ir zināt depresijas simptomus. Nereti šo ir grūti apzināt, jo simptomi pastāv ļoti ilgi un cilvēks tos ir pieņēmis kā normu. Simptomu apzināšana ir svarīga, lai kopā ar terapeitu varētu monitorēt uzlabošanos ārstēšanās laikā.


Trešais, ir jāsaprot un jāmeklē depresijas iemesls. Šo arī vislabāk darīt kopā ar terapeitu. Nereti, iemeslu cilvēki mēdz “pastumt zem gultas”, lai neviens un arī pats to neatrastu, tāpēc vislabākais ir meklēt kopā ar ārstu.


Ceturtais, ir piedod sev un citiem. Vainas sajūta ir viens no depresiju galvenajiem cēloņiem, tāpēc piedošana ir atpestīšana.


Piektais – ir jāmeklē savs dzīves prieks. Jebkāda nodarbošanās, kas sagādā prieku, tam ir jāatlicina laiks. Un vēl – sports. Kaut vai pastaigas svaigā gaisā, bet kustībai ir jābūt jebkura cilvēka dzīvē un vēlams katru dienu.


Izjūtot depresijas simptomus, vispareizāk ir sākotnēji vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš ieteiks labāko risinājumu. Tā ir nopietna saslimšana, no kuras nav jākaunas, un jāatceras, ka tā ļoti labi padodas ārstēšanai.